Program
9.00 - 9.45 mgr farm. Kamila Żyła, Uniwersyteckie Centrum Kliniczne w Katowicach
Ile kosztuje niedożywienie?
9.45 - 10.30 mgr farm. Magdalena Wieczorek, SPZOZ Wojewódzki Szpital Specjalistyczny nr 3 w Rybniku
Farmaceuta jako członek zespołu żywieniowego.
10.30 - 11.15 dr n. farm. Witold Brniak, Katedra Technologii Postaci Leku i Biofarmacji
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
Zasady bezpiecznej i skutecznej podaży leków u pacjentów żywionych
drogÄ… sztucznych dostÄ™pów do przewodu pokarmowego.
11.15 -11.45 Przerwa kawowa.
11.45 – 12.30 mgr Agnieszka Drążkiewicz – Miszczak, DziaÅ‚ Medyczny Fresenius - Kabi
Emulsje tłuszczowe w żywieniu klinicznym - dlaczego kwasy omega-3 mają
znaczenie? (rekomendacje ekspertów 2024, rekomendacje polskie 2025).
12.30 -13.15 mgr farm. Justyna Zamarska , Pracownia Żywienia Pozajelitowego
Szpital Uniwersytecki w Krakowie
Standaryzacja procesu sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego
jako nieodzowny element systemu zarządzania jakością.
13.15- 14.00 lek. med. Tomasz Pierścieński, specjalista anestezjologii i intensywnej terapii,
Poradnia Żywienia Pozajelitowego w Bytomiu , Poradnia Żywienia Dojelitowego w Gliwicach
Powikłania żywienia klinicznego.
14.00-14.30 Przerwa na lunch
Rejestracja pod linkiem- https://www.katowice.oia.pl/tutorial/details/364
Uczestnicy otrzymujÄ… 6 punktów twardych
Warsztaty
Sala 010 Poziom -1
Rejestracja pod linkiem- https://www.katowice.oia.pl/tutorial/details/365
Uczestnicy warsztatów po zdaniu testu otrzymujÄ… dodatkowo 2 punkty twarde.